Sommerfugle - livscyklus og tanker



Mine sommerfuglelarver er et spændende projekt, jeg er dybt imponeret over hvor hurtigt disse små dyr vokser. Jeg er vild med at vi kunne finde larverne i naturen. I den pædagogiske praksis synes jeg at det er meget lærerigt for børnene at se og opleve hvor sommerfuglene egentlig kommer fra. Dette synes jeg også vil kunne skabe en sammenhæng for børnene som vil have nemmere ved at forstå sommerfuglenes livscyklus idet det bliver mere håndgribeligt når sanserne også kommer i spil – og det er de i høj grad under larvejagten. Til dette vil jeg argumentere for John Dewey og Learning by doing (Ejbye-Ernst & Stockholm, 2015, s. 42-44). Her altså fokus på den kropslige erfaring, men samtidig også det emotionelle. Engagementet er en vigtig del af sådan en læreproces. Jeg kan bruge mig selv som eksempel: Forinden dette projekt var jeg ikke specielt betaget af sommerfugle, de var bare en del af naturen og faktisk brød jeg mig ikke om når de kom for tæt på med deres blafrende vinger! Men efter at have arbejdet med dette projekt er jeg blevet ret fascineret af ”sommerfuglekonceptet”.



Mine sommerfugles livscyklus


Sommerfugle hører til kategorien hvirvelløse dyr. Min særlige fokus er tidselsommerfuglen som er en træksommerfugl. Om vinteren holder arten til nær Middelhavet – tænk lige hvor langt det lille dyr kan flyve! Når foråret kommer, trækker tidselsommerfuglen tilbage hertil. Her holder den til nær haver, enge og steder hvor dens føde er at finde (Fugleognatur, u.å. ¶Tidselsommerfugl).

Sommerfuglen starter som et lille bitte æg som holder til på ex en tidsel. Jeg har efterfølgende fundet ud af at æggene er grønne, derfor kan de være svære at få øje på i naturen. 

Æg fra en tidselsommerfugl. Billedet er lånt fra DanskNatur.




Efter noget tid bryder de små larver ud af æggene, her går det ud på en ting for larven – at æde. Jeg oplevede at mine 7 larver i terrariet nemt kunne spise en hel tidsel dagligt. Derfor var det vigtigt at larverne dagligt fik friske tidsler eller brændenælder. Larverne er ofte mere kræsne end sommerfuglene (Schmeichel, 2018). Dette blev helt tydeligt en dag hvor jeg ikke kunne opdrive tidsler eller brændenælder, her forsøgt jeg at give larverne friske æbleblade, med der blev ikke spist af det. Herefter tog jeg op på et grønt område tæt på hvor jeg bor, fandt en masse brændenælder som larverne fik. Kort tid efter var larverne kravlet op på bladene for at spise. 

En lillebitte nyindfanget tidselsommerfugllarve. Bemærk at det er min 6-årige datter som holder den, dette vidner om hvor lille larven er.



Larverne vokser helt godt. Bemærk deres flotte stribe nu.


En sjov sidebemærkning er at vore larver har været med på sommerferie en uge i Ebeltoft. Da jeg fandt larverne kort før vi skulle på ferie, besluttede jeg at tage terrariet med for bedst muligt at kunne holde øje med larvernes udvikling. Terrariet fungerede som en magnet på campingpladsens børn og vi blev hurtigt kendt som "Dem med larverne". Men det var arbejdet værd, for under ferien begyndte nogle af larverne at forpuppe sig hvilket tiltrak en del tilskuere. Terrariet blev i løbet af ferien placeret således larverne fik skygge og fred og ro. 








Efterhånden som larven vokser skifter den hud løbende og sidste gang er i forbindelse med at den forpupper sig. Når larven forpupper sig, hænger den sig med hovedet nedad. Mine larver forpuppede sig enten på de grene som jeg havde lagt i terrariet eller i låget. Jeg er dog blevet noget overrasket idet 2 af larverne valgte at forpuppe sig længst nede på grenene, faktisk så langt nede at de var tæt omsluttet af blade.  Når larven har hængt sig klar spinner den en masse tråde ud til puppen. Jeg er virkelig blevet overrasket over hvor hurtig denne proces foregår. I løbet af en nat har larven forvandlet sig til en puppe. Kende tegnet ved tidselsommerfuglen er puppens smukke gyldne prikker. 

En larve gør her klar til at forpuppe sig. Dette billede er taget i forteltet på min ferie. 


Her ses en larve som netop er ved at forpuppe sig og så en puppe som har hængt i 2 dage.


Her ses tydeligt puppens smukke gyldne prikker.










Ved den sidste del af forvandlingen bliver pupperne til smukke sommerfugle. I tiden op til at sommerfuglen bryder ud kunne vi se at pupperne blive mørkere og mere gennemsigtige, vi kunne svagt se sommerfuglens vinger igennem pupperne. Når sommerfuglen bryder ud, skal den bruge lidt tid på at gøre sig klar inden den kan slippes fri. Denne proces tog hos mine sommerfugle et par timer. Seks af sommerfuglene kom ud af deres pupper tidligt om morgenen inden vi var stået op, men 1 kom først efterfølgende. Desværre fik jeg ikke filmet øjeblikket, men blot havde konstateret at den var meget mørk, dette var sommerfugl nr. 2. Da den første sommerfugl var udklækket og netop sat ud samme morgen, havde jeg sammen med min datter sat terrariet ind i vores stue således vi bedste muligt kunne holde øje. Efter at have været væk i højst fem minutter opdagede min datter at denne sommerfugl netop var udklækket. Det var ret fascinerende at se en sommerfugl som netop var kommet ud af sin puppe. Her kunne jeg konstatere at dens vinger er en anelse krøllede i starten. Herefter bruger sommerfuglen en rum tid på at blive flyveklar, bl.a. ved at rense kroppen. Dette ses ved at der drypper en rød væske fra sommerfuglen under dens ”klargøring”. Dette er dog ikke blod, men affaldsstoffer nærmere betegnet meconium. I denne proces bevæger sommerfuglen også sin sugesnabel rigtig meget. Den bliver ligesom krøllet frem og tilbage. Sidst i processen begynder sommerfugle at bevæge vingerne langsomt. Dette gør den for at pumpe blod ud i vingerne. Når sommerfuglen forsøger at flyve eller blafre rundt, kan de lukkes ud. Der gik cirka et par timer inden mine var klar til at blive lukket ud. Ved den første var jeg meget i tvivl om hvornår den egentlig helt var klar da jeg synes det fortsat sad ret stille og kun blafrede en gang imellem. Men da jeg tog sommerfuglen op, fløj den ud inden jeg var nået helt ud ad døren med den. 

Mørk puppe hvor sommerfuglens aftegninger tydeligt kan ses. Morgenen efter sad der en sommerfugl.


Første sommerfugl er udklækket.

Nyudklækket sommerfugl der ligesom krøller sugesnablen frem og tilbage.


Tidselsommerfugl som netop er udklækket inden for højst fem minutter. Bemærk dens krøllede vinge. Desværre virker videoen ikke herinde. Men jeg arbejder på sagen.

Flotte mønstre på vingernes underside.












Litteraturliste:




Ejbye-Ernst, N. & Stokholm, D.  (2015), Natur og udeliv Uderummet i pædagogisk praksis. Systime.

Fuglognatur.dk (u.å.), ¶ Tidselsommerfugl. Lokaliseret d. 14. august på: https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=783

Schmeichel, K., (2018). Hvordan får jeg mange sommerfugle i haven. I: Bolius, Boligejernes Videnscenter. Lokaliseret d. 15. august på: https://www.bolius.dk/hvordan-faar-jeg-mange-sommerfugle-i-haven-35270

Kommentarer

Send en kommentar